Jumaat, September 04, 2009

RESEPI SEMPENA BULAN RAMADHAN & HARI RAYA AIDILFITRI

Sumber2 resepi kuih raya ni pun aku dapat daripada internet, cuma sekadar nak berkongsi dengan kalian semua. TQ kepada yang terlibat dan selamat mencuba...

Biskut Jejari Continental
Bahan-bahannya :
200 gram mentega
60 gram gula pasir
1 sudu esen vanila
250 gram tepung gandum
50gram tepung jagung
40 gram topping coklat & coklat putih

Cara membuatnya :
1. pukul mentega dan gula hingga kembang dan masukkn esen vanila
2. masukkn tepung jagung dan tepung gandum dan gaul sebati
3. gunakan piping bag untuk membentuk biskut tadi
4. bakar dlm ketuhar pada suhu 180'c selama 15minit
5. setelah biskut sejuk, cairkn coklat menggunakn "double-bioler" dan hiaskn biskut dgn menggunakn piping bag dibentuk spt kon dgn lubang yg kecil
6. susunkn biskut diatas dulang dan tekankn coklat keatas biskut sambil menggoyang2kn tangan agar coklat tersebut jatuh dgn rata.


Biskut Gajus
Bahan-bahannya :
200 gram mentega
100 gram gula aising
1 biji telur
5 gram esen vanila
50 gram tepung jagung
100 gram tepung gandum

Cara membuatnya :
1. pukul mentega dan gula aising sehingga kembang
2. masukkn telur dan esen vanila
3. kemudian masukkn garam dan campurkn tepung gandum dan tepung jagung
4. uli bahan tersebut hingga sebati dan bentuk adunan tersebut spt gajus. letakkn biji gajus dihujung adunan td, sapukn telur keatas biskut
5. bakar dlm ketuhar pd suhu 180'c selama 15minit


Cucur keladi
Bahan-bahannya ;
500 gram keladi - dikukus empuk dan dipotong dadu
100 gram udang kertas - dikupas kulitnya
10gram ikan bilis - ditumbuk kasar
3 tangkai daun sup - dihiris halus
1 biji bawang besar - dimayang halus
1 biji lada merah - dihiris
1 sudu teh gula pasir
1 biji telur
garam secukup rasa
minyak masak

Cara membuatnya :
1. ayak tepung gandum n satukn dgn garam n gula
2. kemudian masukkn udang kertas, ikan bilis, daun sup, bawang besar, cili merah n telur sambil digaul rata
3. setelah itu masukkn pula air mengikut adunan yg sesuai. akhir sekali campurkn keladi
4. sudukan adunan kedlm kuali n goreng sehingga kuning keemasan


Lempeng pisang
Bahan-bahannya :
500 gram pisang berangan
300 gram tepung gandum
100 gram gula pasir
20 gram garam
1 biji telur
minyak masak

Cara membuatnya :
1. hancurkan pisang kemudiab masukkn tepung , gula pasir, garam, telur dan gaul sebati
2. tuang sedikit bancuhan diatas kuali panas yg telah dilengserkn dgn minyak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan